Main foto

Żurawinowa tarta

4 stycznia 2019

Ze świeżych owoców żurawiny przygotujesz doskonały chutney, dżem lub krem do ciast. Tarta żurawinowa według tego przepisu to minimum dodatków,  kwaskowy posmak i niepowtarzalny wygląd. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

Na spód:

  • 300 g ciastek owsianych,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Żurawinowy curd:

  • 400 g żurawiny,
  • 320 g cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Do dekoracji:  cukier puder.

Wykonanie:

Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Ciasteczka wrzuć do blendera, zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do miski, dodaj mielony cynamon oraz wystudzone masło. Wymieszaj, przełóż do formy i wyłóż nim spód oraz boki do połowy wysokości tortownicy. Wyrównaj, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.

Żurawinę oraz 250 g cukru wsyp do garnka z grubym dnem, wlej wodę, zagotuj. Smaż tak długo, aż owoce popękają, woda odparuje i powstanie gęsty dżem (około 10 minut). Zdejmij z palnika, lekko przestudź i zmiksuj na gładki krem blenderem. Całość zostaw do wystygnięcia. Ubij żółtka i jajka z cukrem. Następnie do żurawinowego kremu curd dodaj ubitą masę oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Gotuj, często ucierając, do momentu, aż żurawinowy curd zgęstnieje i będzie oblepiać łyżkę.

Zdejmij z palnika i odstaw na parę minut. Następnie wylej krem na przygotowany spód i wstaw do lodówki na całą noc do stężenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.