shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Wiśniowe muffiny z kawowym kremem

Wiśniowe muffiny z kawowym kremem

Kakaowy smak, pyszne owoce i delikatny kawowy krem na górze sprawią, że wszyscy wielbiciele słodkich babeczek będą wniebowzięci. Przygotujcie od razu dwie blaszki – wiśniowe muffiny z kremem będą piękną ozdobą stołu.

Składniki (12 sztuk):

  • 4 łyżki kakao,
  •  szczypta mielonego kardamonu,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  •  szczypta soli,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 380 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g rozpuszczonego masła,
  • 350 g drylowanych wiśni.

Krem kawowy:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np. Woseba Arabica,
  • kilka łyżek gorącej wody (do rozpuszczenia kawy),
  • 250 g serka mascarpone,
  • kilka łyżek cukru pudru (do smaku).

Wykonanie:

Rozpuść masło w rondelku i wystudź. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 210°C. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao, kardamon oraz cukier. Połącz dokładnie składniki i zrób w środku wgłębienie. Wlej mleko, jajka, rozpuszczone masło oraz wrzuć połowę wiśni. Wymieszaj do połączenia składników.

Papilotki wypełnij ciastem do ok. ¾ wysokości, wciśnij w każdą babeczkę 2-3 wiśnie i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Upieczone babeczki zostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj kawowy krem. Kawę rozpuść w 2-3 łyżkach gorącej wody i wystudź. Następnie ubij mascarpone z cukrem, dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj. Gotowy krem włóż do rękawa cukierniczego, udekoruj nim wiśniowe babeczki.