Main foto

Wiosenne ciasto z rabarbarem

8 maja 2020

Wiosna to czas na rabarbar. Wypróbuj nasz przepis na delikatne i kwaskowe ciasto, które zachwyci domowników.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 5 jajek,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g płatków migdałowych,
  • 700 g rabarbaru,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego,
  • sok z 1 cytryny.

 

Wykonanie:

Rabarbar obierz i pokrój na centymetrowe kawałki. W rondelku rozpuść masło, wrzuć rabarbar i cukier. Smaż krótko do momentu, aż zacznie mięknąć. Na koniec dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i połącz wszystko za pomocą szpatułki.

Kwadratową formę o boku 26 cm wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, posmaruj przygotowanym wcześniej rabarbarowym nadzieniem, wylej pozostałą masę. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Wstaw do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po wyciągnięciu z pieca koniecznie zostaw do wystudzenia.