Main foto

Skąd się wzięła kawa flat white?

29 listopada 2019

Ta mleczna kawa ma swoje korzenie w Australii. Przypomina włoskie latte lub francuskie café au lait. Jednak zanim flat white trafiła do kawiarnianego menu już wcześniej gościła na stołach mieszkańców Australii i Nowej Zelandii. Delikatny aromat kawy i mleczny smak przykryty puszystą warstwą mlecznej pianki jest ulubiony kawowym napojem mieszkańców Antypodów od wielu lat. Wprowadzenie flat white do kawiarni zapewne spowodowało pojawienie się na rynku Espresso Barów. Podawane w nich mocno spienione mleko do cappuccino, nie przypadło australijczykom do gustu. Szukali kawy pitej w domu – mocnej z delikatnie spienionym mlekiem.

Bazą flat white jest podwójne espresso, które dopełnia gorące, lekko spienione mleko. Jest to świetna propozycja dla wielbicieli mocnych mleczno-kawowych napojów. Nie tylko doskonale smakuje, ale również pobudza.

Kto z was miał okazję próbować flat white?