shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Sernik korzenny

Sernik korzenny

Sernik w trochę innym, świątecznym wydaniu. Połączenie korzennych ciastek i kwaśnych powideł będą idealne do rodzinnej kawy.

Składniki:

  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 175 g ciastek korzennych zblendowanych,
  • 1 kg sera,
  • 200 g mascarpone,
  • 200 g słodkiej śmietany 36%,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki przyprawy korzennej,
  • 200 g ciastek korzennych pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • powidła śliwkowe do dekoracji.

 

Wykonanie
Zblenduj ciastka korzenne i połącz je z roztopionym masłem. Następnie wyłóż nimi dno formy do ciasta. Połącz resztę składników i gotową masę przelej do formy. Piecz przez 45 min w 180 stopniach Celsjusza, a potem przez godzinę w 100 stopniach Celsjusza. Górę sernika ozdób powidłami śliwkowymi.