Main foto

Pierniczki w białej polewie

14 grudnia 2018

Idealne pierniczki są kruche z zewnątrz, niezbyt twarde w środku i przede wszystkim – bardzo aromatyczne. Wypróbujcie nasz przepis na świąteczne ciasteczka w śnieżnobiałej polewie, z dużą ilością korzennych przypraw i whiskey. 

 

Składniki

Na ciasto (24 ciastka):

1 szklanka mąki pszennej,

¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

po szczypcie: soli, sody oczyszczonej, mielonych goździków, mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, mielonego czarnego pieprzu,

1 łyżeczka mielonego cynamonu,

½ łyżeczki kardamonu,

60 g masła,

80 g cukru,

1 żółtko,

¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich,

1 łyżka otartej skórki z pomarańczy,

3 łyżki miodu,

3 łyżki whisky.

 

Na lukier:

  • 45 g białek,
  • 200 g cukru pudru,
  • kilka kropli soku z cytryny.

 

Wykonanie: 

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i wszystkimi przyprawami. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i cały czas ucieraj. Następnie dodaj orzechy, miód, whisky, skórkę pomarańczową oraz wymieszane z maką suche składniki.  Miksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc, aby wszystkie smaki się „przegryzły”.

Następnego dnia płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabierając po płaskiej łyżce  ciasta, formuj niewielkie kulki i układaj w sporych odstępach od siebie (pierniczki nieco rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piecz w temperaturze 175ºC przez 12-15 minut. Pierniczki powinny się zarumienić ‒ uważaj, żeby nie spalić ich od spodu! Wyjmij i wystudź na kratce.

Przygotuj lukier. Białka z cukrem i cytryną ubijaj na niskich obrotach przez 10-15 minut, aż lukier będzie śnieżnobiały i gęsty. Posmaruj nim pierniczki i poczekaj, aż lukier stwardnieje.