Main foto

Od owocu do aromatycznej kawy

29 maja 2020

Czy wiesz jaką drogę przebywa kawa, aby stać się twoim ulubionym napojem? Poznaj etapy przygotowania ziaren kawy od zbiorów po wypalanie i mielenie.

  1. Zbieranie – droga do aromatycznej kawy zaczyna się w małych wisienkach, które są zbierane ręcznie.
  2. Mycie i suszenie – intensywne mycie owoców pozwala na usunięcie miąższu i przygotowanie ziaren do kolejnego etapu. Następnie umyte ziarna suszy się na słońcu przez 7 dni.
  3. Ocena – przed wypaleniem ziarna są segregowane pod względem wielkości, miejsca i wysokości uprawy oraz sposobu obróbki ziarna.
  4. Wypalanie – podczas tego etapu ziarna nabieraj koloru, smaku i aromatu.
  5. Cupping – uprażone już ziarna podawane są jeszcze testom sensorycznym, które określają ich smak i aromat.
  6. Mielenie i zaparzenie – ostatnim etapem na drodze do kubka aromatycznej kawy jest zmielenie ziaren i zaparzenie ulubioną metodą.