Czy wiesz jaką drogę przebywa kawa, aby stać się twoim ulubionym napojem? Poznaj etapy przygotowania ziaren kawy od zbiorów po wypalanie i mielenie.
- Zbieranie – droga do aromatycznej kawy zaczyna się w małych wisienkach, które są zbierane ręcznie.
- Mycie i suszenie – intensywne mycie owoców pozwala na usunięcie miąższu i przygotowanie ziaren do kolejnego etapu. Następnie umyte ziarna suszy się na słońcu przez 7 dni.
- Ocena – przed wypaleniem ziarna są segregowane pod względem wielkości, miejsca i wysokości uprawy oraz sposobu obróbki ziarna.
- Wypalanie – podczas tego etapu ziarna nabieraj koloru, smaku i aromatu.
- Cupping – uprażone już ziarna podawane są jeszcze testom sensorycznym, które określają ich smak i aromat.
- Mielenie i zaparzenie – ostatnim etapem na drodze do kubka aromatycznej kawy jest zmielenie ziaren i zaparzenie ulubioną metodą.