Mocha czy mokka? Mokka to rodzaj kawy, która zawdzięcza swą nazwę miastu portowemu w Jemenie, skąd eksportowano do Europy ziarna kawy z delikatną nutą czekolady. Natomiast mocha to coraz popularniejsza odmiana caffe latte – napój, który jest jednocześnie smakowitym, pobudzającym deserem dla wielbicieli kawy i gorącej czekolady. Szukając optymalnego przepisu, można znaleźć zarówno przepis na mochę, jak i mokkę – wbrew pozorom chodzi o ten sam napój.
Główne składniki kawy mocha to espresso, mleko oraz ciemna lub mleczna czekolada. Jednak w odróżnieniu od latte, do kawy mocha nie dodaje się spienionego mleka. Rolę puszystej pianki pełni w tym przypadku chmurka bitej śmietany, zazwyczaj oprószona wiórkami czekolady, cynamonem lub zmielonymi migdałami. W jej amerykańskiej odmianie nazywanej breve, bitą śmietanę zastępuje podgrzana mieszanka mleka i śmietanki.
Kawa mocha – sprawdzony przepis
Przepis na kawę mocha jest prosty, a wykonanie łatwe i stosunkowo szybkie. Jednak tajemnica sukcesu idealnej mochy tkwi w doborze składników. Najważniejszy to baza, czyli dobrze zaparzone espresso. Od jego mocy i charakteru zależy harmonia wszystkich smaków gotowego napoju. Kluczową kwestią jest więc wybór odpowiednich ziaren kawy. Espresso do kawy mocha powinno być na tyle intensywne w smaku, aby nie zniknęło w sporej ilości mleka i jednocześnie tak wyważone, aby nie zdominowało smaku czekolady. W takiej roli znakomicie sprawdzają się ziarna z gatunku arabica, które dzięki niskiej kwasowości nie kolidują z deserowym charakterem czekolady. Świetnym wyborem będzie ziarnista kawa Woseba Arabica – ze względu na specjalny proces prażenia gwarantuje ona delikatny i jednocześnie pełny smak, który harmonizuje doskonale zarówno z mlekiem, jak i czekoladą, pozostawiając przestrzeń dla cynamonu lub prażonych drobinek migdałów.
Jak zrobić kawę mocha w domu
To bardzo proste, wystarczy, że wykonasz w odpowiedniej kolejności kilka czynności. Przygotuj kawę Woseba Arabica, 3 łyżeczki czekolady w proszku lub 1/3 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej, 120 ml mleka, bitą śmietanę oraz cynamon, gorzkie kakao lub prażone migdały.
- Zaparz podwójne espresso (ok. 60 ml).
- Podgrzej mleko, dodając czekoladę w proszku (3 łyżeczki) lub 1/3 tabliczki czekolady. W przypadku czekolady warto ją zetrzeć na grubej tarce, wówczas szybciej nam się rozpuści w mleku.
- Przygotowane gorące czekoladowe mleko umieść w szklance, a następnie przelej cienkim strumieniem po ściance szklanki zaparzone espresso.
- Na gotowy napój nałóż chmurkę bitej śmietany i udekoruj ulubioną posypką. Gotowe!
Jeśli masz ochotę spróbować innej wersji kawowego deseru, nie bój się eksperymentować.
Wypróbuj, jak smakuje malinowa mokka lub mokka z borówką. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów lub pomyśl, co zrobić, by Twoja mocha nabrała autorskiego charakteru.