Owoce, lekko zmro偶ona bita 艣mietana i bezy, czyli przepis na idealny letni deser 馃檪
Wypr贸buj sam!
Sk艂adniki:
- 500 ml 艣mietany krem贸wki (36%),
- 2 jajka,
- 6 艂y偶ek drobnego cukru do wypiek贸w,
- 1 艂y偶ka cukru waniliowego,
- 100 g pokruszonych bez,
- 100 g malin.
Wykonane
Jajka ubij z czterema 艂y偶kami cukru i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. W osobnej misce ubij na sztywno 艣mietank臋 z dwiema 艂y偶kami cukru. Do 艣mietany dodaj jajka, ostro偶nie wymieszaj plastikow膮 szpatu艂k膮. Dodaj bezy oraz maliny, ponownie delikatnie wymieszaj. Prostok膮tny pojemnik (o pojemno艣ci 1,5 l wy艂贸偶 foli膮 spo偶ywcz膮 i przelej do niego mas臋. Sch艂od藕 w zamra偶alniku 3-4 h.
Gotowy deser wyjmij z pojemnika, odwi艅 foli臋 i pokr贸j w grube plastry. Mo偶esz poda膰 z gor膮cymi malinami i bit膮 艣mietan膮.