Main foto

Lawendowe cold brew

24 maja 2019

Lubisz smak kawy przygotowanej metodą cold brew? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepis na wiosenny i orzeźwiający kawowy napój! Sprawdź przepis na lawendowe cold brew, które urzeka słodkim, kwiatowym aromatem. 

Składniki na syrop lawendowy: 

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka kwiatów lawendy,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Składniki na lawendowe cold brew (2 porcje):

  • 250 ml kawy cold brew np. Woseba Bio Organic
    (przygotowanego według tego przepisu),
  • kostki lodu,
  • 150 ml mleka.
  • 2 łyżeczki syropu lawendowego (lub więcej, do smaku).

Wykonanie:

Przygotuj syrop lawendowy. Do niewielkiego rondelka wlej wodę, dodaj cukier oraz kwiaty lawendy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej miksturę przez sitko, oddzielając kwiaty od syropu.

Przygotuj dwie wysokie szklanki, wypełnij je lodem do połowy wysokości. Wlej kawę cold brew. Spień mleko i rozlej je do szklanek. Na koniec wlej odrobinę syropu lawendowego i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinę syropu. 😉