shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Korzenna kawa z toffi

Korzenna kawa z toffi

Mamy dla Was oryginalny przepis na rozgrzewającą kawę! Poczuj aromat rozgrzewających przypraw i rozkoszuj się aksamitnym naparem o słodkim karmelowym finiszu. Spróbuj koniecznie przepisu na korzenną kawę z karmelowym sosem.

Składniki

  • 180 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Espresso,
  • 1/3 łyżeczki mielonych przypraw: ziela angielskiego, kardamonu, kopru włoskiego,
  • 2 łyżki sosu karmelowego: 50 g cukru, 25 g masła, 50 ml śmietanki.

Wykonanie:

Przygotuj sos karmelowy. Na patelnię z grubym dnem wrzuć cukier i podgrzewaj do momentu, aż zmieni swój kolor na jasnobrązowy. Dodaj masło i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj.

Przygotuj intensywny napar bez fusów np. ekspresie ciśnieniowym lub aeropressie. Do szklanki wlej sos, wsyp wszystkie przyprawy, wlej kawę. Przed podaniem zamieszaj, aby sos dobrze rozprowadzić w kawie.