Main foto

Kawowo – czekoladowy deser z lodami

21 sierpnia 2020

Kawa i czekolada to klasyczne oraz sprawdzone połączenie, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom słodkich, orzeźwiających deserów. Poznaj nasz przepis na czekoladowo-kawowy mus z lodami. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 porcje espresso z kawy WOSEBA BIO ORGANIC
  • ½ szklanki mleka, 
  • 8 łyżek serka mascarpone,
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 
  • ½ tabliczki białej czekolady, 
  • lody waniliowe.

Wykonanie: 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, każdy z rodzajów osobno. Do przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodaj po 4 łyżki serka mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gotowe masy przełóż do szklanki. Najpierw ciemną, potem jasną warstwę. Zaparz espresso i połącz je z mlekiem. Przelej do szklanek i dodaj kulkę lodów waniliowych. 

Smacznego!