Main foto

Kawowe inspiracje – naleśniki z małą czarną

12 marca 2021

Pożywne śniadanie w towarzystwie naleśników i świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy, to doskonały pomysł na energetyczny poranek. A gdyby tak połączyć obie przyjemności i usmażyć naleśniki o kawowym smaku? Nie bójmy się eksperymentować i wypróbujmy przepisy, w których kawa to podstawa! 

 

Naleśniki kawowe Arabica

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej WOSEBA ARABICA,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 świeże jajka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody (najlepiej mocno gazowanej),
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Odmierzoną ilość kawy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao, sól, jajka i olej. Dokładnie mieszając, stopniowo dolewamy ostudzone mleko z kawą. Wszystko rozprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcowym etapie, tuż przed smażeniem, dodajemy wodę gazowaną i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 10 minut. Dzięki dodaniu wody gazowanej gotowe naleśniki są pulchne i delikatne.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika na nagrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy na całej powierzchni za pomocą pędzelka. Następnie nabieramy chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylewamy na patelnię i rozprowadzamy cienką warstwę. Kiedy spód ciasta się przyrumieni, a góra lekko się zetnie, delikatnie podważamy naleśnik za pomocą łopatki, odwracamy i chwilę smażymy, czekając, aż się zarumieni. Dzięki zawartości oleju w cieście kolejne naleśniki możemy smażyć już bez dodatkowego natłuszczania patelni.

Kawowe naleśniki z dodatkiem rozpuszczalnej kawy WOSEBA ARABICA są pyszne, mają wyrazisty smak i delikatny kawowy aromat. Najlepiej smakują z dodatkiem waniliowego twarożku i czekoladowej polewy lub ulubionymi owocami.

 

Naleśniki korzenne à la espresso

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml intensywnego naparu z kawy WOSEBA ESPRESSO (ok. 11-14 g kawy mielonej),
  • 1 łyżka kakao,
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta ostrej papryki chili,
  • 2 świeże jajka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody (najlepiej mocno gazowanej),
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Zaparzamy 200 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Espresso i odstawiamy do ostygnięcia. W wysokim naczyniu umieszczamy mleko, przestudzony napar z kawy (bez fusów); wbijamy jajka. Energicznie mieszamy, dodając sól, korzenne przyprawy, kakao i paprykę. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę, mieszamy tak, aby zniknęły grudki. Na końcu dodajemy olej. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, odstawiamy ją na kilkanaście minut, aby dać czas kawie i przyprawom na połączenie smaków i aromatów. Tuż przed smażeniem naleśników wlewamy do ciasta gazowaną wodę i delikatnie mieszamy do uzyskania półpłynnej konsystencji.

Smażenie zaczynamy od natłuszczenia patelni, aby pierwszy naleśnik nie przywarł do powierzchni. Smażymy ostrożnie, niezbyt długo, aby nie przypalić przypraw.

Naleśniki kawowe z dodatkiem korzennych przypraw i ostrej papryki chili możemy podawać zarówno ze słodkim nadzieniem oraz dodatkami, jak i z naturalnym jogurtem lub lekko osolonym twarogiem.

 

Naleśniki z kawowym farszem

Pyszne naleśniki kawowe możemy przygotować bez dodania naparu bezpośrednio do naleśnikowego ciasta. Równie oryginalny efekt osiągniemy, przygotowując klasyczne naleśniki z aromatycznym farszem o smaku kawy.

Kawowy smak i aromat farszu uzyskamy łatwo przy użyciu kawy rozpuszczalnej WOSEBA ARABICA. Farsz przygotowany na bazie popularnej kawy najlepiej sprawdzi się w słodkiej wersji naleśników z korzennymi dodatkami.

Składniki na ciasto:

 2 szklanki mąki pszennej,

  • 2 świeże jajka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody (najlepiej mocno gazowanej),
  • 4 łyżki oleju roślinnego wysokiej jakości,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 gramów chudego twarogu,
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy WOSEBA ARABICA,
  • ¼ szklanki gorącej wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • cynamon, kakao lub inny ulubiony dodatek.

Przygotowanie:

Naleśniki do wypełnienia kawowym farszem przygotowujemy tak, jak naleśniki klasyczne. Łączymy starannie w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy jajka oraz mleko. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, dolewamy olej, następnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Na koniec całość łączymy z wodą gazowaną i mieszamy ponownie ciasto. Całość należy odstawić na kilka minut. Po 10 minutach rozpoczynamy smażenie.

Farsz przygotowujemy jeszcze przed smażeniem naleśników, tak aby twaróg przeszedł aromatem kawy. Jedną łyżkę rozpuszczalnej WOSEBY ARABIKI zalewamy ¼ szklanki gorącej wody. W odpowiednim naczyniu rozgniatamy dokładnie twaróg, dodajemy ostudzony napar i 2 łyżki miodu. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Naleśniki z kawowym nadzieniem smakują najlepiej z dodatkiem cynamonu, kakao lub czekoladą w wiórkach.