Main foto

Kawowa beza

16 stycznia 2020

Efektowny i lekki dodatek do kawy. Do dobrze znanych białych bez dodaliśmy naszą kawę WOSEBA MOCCA FIX GOLD i tak powstał aromatyczny deser – kawowe bezy. Przekonaj się jakie to proste!

Składniki

  • 5 jajek (wykorzystamy tylko białka),
  • 300 g cukru pudru
  • szczypta soli,
  • napar z kawy WOSEBA MOCCA FIX GOLD.

 

Wykonanie

Zaparz kawę w mniejszej ilości wody, będziesz potrzebować 3 łyżek naparu. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj po łyżce przesianego cukru pudru, za każdym razem dokładnie wymieszaj, aż białko będzie lśniące i sztywne. Dodaj 3 łyżki wystudzonej kawy i delikatnie wymieszaj, masa nie musi być jednorodna. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dużej łyżki uformuj bezy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Gotowe bezy muszą być z wierzchu twarde.