shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0
Kawoito

Wielbicielom kawy mrożonej polecamy nasz przepis na kawowe mojito – drink przygotowany z kawy rozpuszczalnej, mięty i soku z limonki. Kawoito orzeźwia i delikatnie pobudza, czyli ma wszystko czego trzeba w gorące letnie popołudnia.

Składniki (2 porcje)

2 łyżki kawy rozpuszczalnej Woseba ARABICA,
250 ml wody,
kilka listków mięty,
limonka,
4 łyżki cukru trzcinowego,
kostki lodu,
+ gazowana woda mineralna.

Wykonanie

Przygotowuj syrop kawowo-cukrowy. W szklance gorącej wody rozpuść cztery łyżki cukru trzcinowego i dwie łyżki kawy. Mieszaj do rozpuszczenia i odstaw, aż całkowicie wystygnie. Limonki umyj i pokrój na ćwiartki. Do dwóch dużych wysokich szklanek wsyp lód do 3/4 wysokości. Wrzuć miętę i wyciśnij do każdej szklanki sok z jednej ćwiartki limonki. Pozostałe ćwiartki wrzuć do szklanek, zostawiając po jednej do dekoracji. Wlej do środka syrop kawowo-cukrowy. Uzupełnij szklankę lekko gazowaną wodą mineralną i serwuj od razu!