shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Kawa w wietnamskim stylu

Kawa w wietnamskim stylu

Poznaj nasz przepis na kawę w wietnamskim stylu! Do jej przygotowania potrzebujesz kawę o łagodnym smaku, odrobinę skondensowanego mleka i szczypty wanilii. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno – z kilkoma kostkami lodu.

Składniki:

  • 15 g kawy, np. Woseba Café Brasil,
  • 30 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
  • 150 ml gorącej wody,
  • szczypta wanilii.

Potrzebny sprzęt:

  • Praska francuska.

Wykonanie

Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wlej mleko skondensowane, dodaj wanilię. Wsyp kawę do praski francuskiej, wlej odrobinę wody o temperaturze
94-96°C i zaczekaj 30 sekund, aż kawa napęcznieje. Dolej pozostałą wodę, zamieszaj i parz przez ok. 4 minuty. Następnie dociśnij tłok, oddzielając kawę od fusów. Przelej powoli napar do szklanki, opcjonalnie dodaj kostki lodu (w wersji na zimno) i od razu podawaj.