Poznaj nasz przepis na kawę w wietnamskim stylu! Do jej przygotowania potrzebujesz kawę o łagodnym smaku, odrobinę skondensowanego mleka i szczypty wanilii. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno – z kilkoma kostkami lodu.
Składniki:
- 15 g kawy, np. Woseba Café Brasil,
- 30 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
- 150 ml gorącej wody,
- szczypta wanilii.
Potrzebny sprzęt:
- Praska francuska.
Wykonanie
Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wlej mleko skondensowane, dodaj wanilię. Wsyp kawę do praski francuskiej, wlej odrobinę wody o temperaturze
94-96°C i zaczekaj 30 sekund, aż kawa napęcznieje. Dolej pozostałą wodę, zamieszaj i parz przez ok. 4 minuty. Następnie dociśnij tłok, oddzielając kawę od fusów. Przelej powoli napar do szklanki, opcjonalnie dodaj kostki lodu (w wersji na zimno) i od razu podawaj.