Main foto

Kakaowe ciasto ze śliwkami

2 sierpnia 2019

Kakaowe ciasto w smaku przypomina śliwki w czekoladzie, które schowane są pod chrupiącą skorupką z trzcinowego cukru. Intensywne, wilgotne, idealne na deser – ciasto absolutnie nie do zapomnienia!

Składniki:

165 g ciemnego cukru trzcinowego,
280 g mąki pszennej,
180 g miękkiego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
1/4 łyżeczki soli,
180 g cukru pudru,
3 jajka,
180 ml mleka,
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,
300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół.

Wykonanie: 

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną. Proszek do pieczenia, sól, kakao i mąkę wymieszaj  w osobnej misce. Przygotuj kruszonkę: cukier trzcinowy wymieszaj z 4 łyżkami masła i 4 łyżkami mąki. Odstaw na bok.

Masło ucieraj z cukrem pudrem. Dodawaj po 1 jajku. Następnie wlej mleko i dalej ucierając, dodawaj stopniowo suche składniki. Na koniec wrzuć kawałki czekolady i wymieszaj. Wylej do tortownicy i poukładaj śliwki wnętrzem do dołu. Na wierzch wysyp kruszonkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 60 minut. Upieczone ciasto zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestygnięcia.