shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Gruszkowe ciasto z migdałami

Gruszkowe ciasto z migdałami

Jesień wypełnia kuchnię aromatem korzennych przypraw i świeżej kawy. Wytrawne ciasto z gruszkami i kardamonem to propozycja idealna na chłodne dni. Polecamy!

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 80-100 g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Woseba Arabica,
  • 2 pokrojone gruszki,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • garść daktyli.

Do dekoracji:

  • kilka łyżek masy kajmakowej,
  • uprażone płatki migdałowe.

Wykonanie:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kawę oraz kardamon. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą masę. Następnie, ucierając, dodaj pozostałe jajka. Wsyp suche składniki oraz dokładnie wymieszaj ciasto. Do masy wrzuć posiekane migdały, daktyle oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki – wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm. Wyrównaj wierzch dużym nożem lub łopatką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 180°C (do suchego patyczka). Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmaruj masę kajmakową oraz posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.