Main foto

Czerwone gruszki

21 września 2018

Jeśli uwielbiasz proste, ale efektowne desery, to mamy dla Ciebie przepis idealny. Słodkie gruszki w winnym syropie są łatwe w przygotowaniu, a ich smak jest całkowicie nieporównywalny. Deser uzupełni znakomicie duża porcja lodów waniliowych! 🙂

 

Składniki (2 porcje):

laska cynamonu,

ziarna z 1 laski wanilii,

2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,

1 szklanka wody,

50-100 g cukru trzcinowego,

2 duże gruszki,

do podania: lody waniliowe.

 

Wykonanie:

Do rondelka wlej wino oraz wodę, dodaj cukier, przyprawy i wanilię. Doprowadź całość do wrzenia, gotuj jeszcze przez kwadrans na małym ogniu.

Gruszki obierz, usuń pestki, a szypułki zostaw.

Do rondelka włóż gruszki i gotuj (całe gruszki powinny być zanurzone w płynie) tak długo, aż lekko zmiękną (ok. 15 minut.). Wyciągnij na talerz i podawaj z lodami waniliowymi oraz ulubioną kawą.