shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Czekoladowy krem z kawą i amaretto

Czekoladowy krem z kawą i amaretto

Poznaj nasz przepis na wyjątkowy deser. Czekoladowy krem z nutą kawy i amaretto doskonale pasuje do słodkich lodów i chrupiących orzechów. Prosty i elegancki deser, który smakuje znakomicie o każdej porze roku.

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, np. Mocca Fix Gold,
  • 2 łyżki likieru amaretto.

Do podania:

  • lody waniliowe,
  • prażone płatki migdałów.

Wykonanie:

Na suchej patelni zrumień płatki migdałów – uważaj, żeby ich nie przypalić.  Do niewielkiego rondelka wlej śmietankę, wrzuć połamaną czekoladę i kawę. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj likier amaretto, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.

Do miseczek wlej ciepły krem, dodaj lody waniliowe i posyp obficie prażonymi płatkami migdałów. Pycha!