shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Budyń z nutą kawy

Budyń z nutą kawy

Kawowy budyń z kaszy jaglanej to prosty, zdrowy i niezwykle smaczny deser, który można przyrządzić w parę minut. Znajdź swoją własną kompozycję dodatków – podawaj z owocami, konfiturą lub orzechami.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 500 ml mleka (do gotowania),
  • pół tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Arabica,
  • 250 ml mleka (do miksowania).

Do podania:

  • kilka łyżek ulubionej konfitury, np. malinowej,
  • świeże owoce, np. maliny, figi,
  • syrop klonowy,
  • orzechy.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do rondelka, wlej mleko, wrzuć połamane kostki czekolady oraz wsyp kawę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Wlej pozostałe mleko (dodaj więcej, jeśli lubisz bardziej płynną konsystencję). Całość  miksuj tak długo, aż uzyskasz kremową konsystencję a grudki kaszy nie będą wyczuwalne. Przełóż do miseczek i podawaj z ulubionymi dodatkami – konfiturą, świeżymi owocami i orzechami.