Bezglutenowe ciasto kakaowe

23 sierpnia 2019

Szukasz pomysłu na wypieki bez glutenu? Sprawdź nasz przepis na pachnące, intensywnie kakaowe ciasto z nutą kawowego aromatu. Przygotujesz je w parę chwil!

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli,
2 jajka,
70 g masła,
60 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Crema Gold,
3 łyżki kakao,
5 łyżek miodu,
pół szklanki mąki kokosowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:

Fasole odsącz i wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski. Dodaj jajka i blenduj tak długo, aż uzyskasz  gładką masę. Ważne, aby zmiksować fasolę tak, aby miało jednolitą konsystencję. Mąkę połącz z kakao i sodą oczyszczoną. W garnku połącz miód, masło oraz kawę i wlej wszystko do miski z fasolą i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj całość. Masę wlej do tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem!