Main foto

Bananowe pankejki

13 marca 2020

Bananowe pankejki to prosty sposób na idealny poranek. W towarzystwie kawy z mleczkiem takie śniadanie napełni Twój żołądek od rana.

Składniki (4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • szklanka mleka 3,2%,
  • pół szklanki mąki żytniej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 banany,
  • cynamon mielony,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia,
  • syrop klonowy i owoce.

Wykonanie

Oddziel żółtka od białek. Połącz żółtka, miód, olej i sól na gładką masę. Następnie, cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę banany. Do smaku możesz dodać cynamon.

Pankejki smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym.

Gotowe pankejki podawaj z syropem klonowym lub owocami.