Wyjątkowe pierniczki z kawą

Wyjątkowe pierniczki z kawą

Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świątecznym stole własnoręcznie zrobione pierniki – to już wyzwanie!;) Proponujemy przepis idealny zarówno dla debiutantów, jak i dla wytrawnych cukierników… Sukces tego wypieku polega na dodaniu kawy, ale uwaga – do ciasta. Zatem do dzieła!

Składniki:

100 ml miodu naturalnego (najlepszy akacjowy)
150 g cukru
2 łyżki kawy mielonej – zaparzonej w ½ szklance wody
300 g masła
1 kg mąki
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
5 jaj
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:
Rozpuść masło, dodaj miód, cukier, kakao oraz cynamon i przyprawę korzenną. Następnie dolej esencję kawy (bez fusów). Wszystko razem zagotuj. Poczekaj aż masa nieco przestygnie. Potem dodaj sodę rozpuszczoną w 1/4 szklanki śmietany i jaja. Wymieszaj dokładnie składniki, najlepiej używając miksera. Na koniec dodaj mąkę i wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na części i każdą rozwałkuj na grubość około 5mm. Przy pomocy foremek powycinaj fantazyjne kształty. Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180ᵒ C. Po wystygnięciu pierniczki udekoruj lukrem i kolorową posypką – w zależności od nastroju. Smacznego!:)

Kawa wir mleka
Ołówek