Idealne babeczki powinny być lekko chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Te wytrawne muffiny urzekają delikatnym aromatem kawy oraz rozpływającymi się w ustach wiśniami. Czysta rozkosz!
Składniki:
Wykonanie:
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 210°C. Mleko podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj kawę i wymieszaj, aby się rozpuściła. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao oraz cukier. Połącz dokładnie składniki i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego mleko z kawą, jajka, masło oraz wrzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, aby połączyć składniki.
Papilotki wypełnij ciastem do ok. ¾ wysokości, wciśnij w każdą babeczkę jeszcze 2-3 wiśnie i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem do dekoracji.