Wytrawne babeczki z kawą i wiśniami

Wytrawne babeczki z kawą i wiśniami

Idealne babeczki powinny być lekko chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Te wytrawne muffiny urzekają delikatnym aromatem kawy oraz rozpływającymi się w ustach wiśniami. Czysta rozkosz!

ciasto-glowne255a

Składniki:

  • 380 ml mleka,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (Woseba Velluto),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 150 g stopionego masła,
  • 350 g (drylowanych) wiśni w syropie.
    vel

Wykonanie:

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 210°C. Mleko podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj kawę i wymieszaj, aby się rozpuściła. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao oraz cukier. Połącz dokładnie składniki i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego mleko z kawą, jajka, masło oraz wrzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, aby połączyć składniki.

Papilotki wypełnij ciastem do ok. ¾ wysokości, wciśnij w każdą babeczkę jeszcze 2-3 wiśnie i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem do dekoracji.

ciasto-glowne255

Kawa wir mleka
Ołówek