Wiosenne ciasto

Wiosenne ciasto

Delikatne i lekko kwaskowe ciasto będzie idealne na weekend. Mamy dla Was prosty przepis na sezonowe, wiosenne ciasto agrestowe! Wypróbujcie sami!

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 5 jajek,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g płatków migdałowych,
  • 500 g agrestu.

Wykonanie:

Przygotuj owoce: agrest umyj i przekrój na połówki. Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko szpatułką.

Kwadratową formę o boku 26 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, porozkładaj owoce i wylej pozostałą masę. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca koniecznie zostaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

 

Kawa wir mleka
Ołówek