Wietnam, czyli kawa z mleczkiem

Wietnam, czyli kawa z mleczkiem

Wietnam jest drugim na świecie, zaraz po Brazylii, największym producentem kawy. W tamtejszej uprawie dominuje Robusta. Ten gatunek zawiera więcej kofeiny niż Arabica, w związku z czym jest bardziej intensywna. Nie bez powodu o tym piszemy – właśnie ze względu na intensywny smak wietnamskiej kawy, dodaje się do niej słodzone mleczko skondensowane. Dlaczego nie zwykłe mleko i cukier? Ze względów praktycznych; wilgotne i gorące powietrze sprzyja fermentacji mleka, a jego przechowywanie w takim klimacie jest problematyczne. Na pomysł ten wpadli kolonizatorzy, którzy nie dysponowali lodówkami i mlekiem UHT. Mrożona kawa z mleczkiem skondensowanym „Ca Phe Sua Da” (wtnm. cà phê sữa đá) smakuje nie tylko miejscowym, ale przede wszystkim turystom, którzy przepis chętnie kopiują i rozpowszechniają na rodzimej ziemi.

zoltkoDrugim ciekawym sposobem przyrządzania kawy jest wersja z jajami:) Odrobinę słodkiego mleka skondensowanego ucieramy z dwoma żółtkami. Zalewamy kawą i mieszamy. W ten sposób otrzymujemy kawę z koglem-moglem (wtnm. cà phê trứng.)

Zaskakujące połączenie zjednało sobie rzesze podniebień!

Kawa wir mleka
Ołówek