Truskawkowe ciasto na kruchym spodzie to idealny deser na ciepłe popołudnia. Owocowy mus jest lekki i delikatny w smaku, a kawowy spód dodaje ciekawego akcentu.
Składniki na spód:
230 g ciastek pełnoziarnistych,
60 g roztopionego masła,
30 ml naparu z kawy rozpuszczalnej np. Woseba Velutto.
Składniki na mus truskawkowy:
500 g truskawek,
500 ml śmietanki 30-36 %,
16 g cukru waniliowego,
20 g żelatyny,
4 łyżki wody,
100 g cukru pudru.
Dodatkowo: plasterki truskawek do dekoracji, listki mięty
Wykonanie
Ciastka zmiksuj (lub potłucz) na drobny proszek. Masło połącz z zaparzoną kawą, wlej do ciastek i wymieszaj. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 24 cm i lekko dociskając, wyrównaj całą powierzchnię. Wstaw do lodówki.
W szklance namocz żelatynę. Obrane truskawki zmiksuj, przelej do rondelka i postaw na ogniu. Wsyp cukier waniliowy, cukier puder i podgrzewaj, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do wystudzenia. Namoczoną żelatynę podgrzej (uważaj, by jej nie zagotować), dodaj do masy truskawkowej i dokładnie wymieszaj.
Schłodzoną śmietanę ubij i dodaj do masy truskawkowej. Masę wymieszaj delikatnie szpatułką, a następnie wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj plasterkami owoców i listkami mięty.