Truskawki, czyli czerwcowy mus

Truskawki, czyli czerwcowy mus

Truskawkowe ciasto na kruchym spodzie to idealny deser na ciepłe popołudnia. Owocowy mus jest lekki i delikatny w smaku, a kawowy spód dodaje ciekawego akcentu.

Składniki na spód:
230 g ciastek pełnoziarnistych,
60 g roztopionego masła,
30 ml naparu z kawy rozpuszczalnej np. Woseba Velutto.

nr17_w2_osobno

Składniki na mus truskawkowy:
500 g truskawek,
500 ml śmietanki 30-36 %,
16 g cukru waniliowego,
20 g żelatyny,
4 łyżki wody,
100 g cukru pudru.

Ripe strawberry with leaf

Dodatkowo: plasterki truskawek do dekoracji, listki mięty

Fresh mint isolated on white background

Wykonanie
Ciastka zmiksuj (lub potłucz) na drobny proszek. Masło połącz z zaparzoną kawą, wlej do ciastek i wymieszaj. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 24 cm i lekko dociskając, wyrównaj całą powierzchnię. Wstaw do lodówki.

nr22_4_ciasto31

W szklance namocz żelatynę. Obrane truskawki zmiksuj, przelej do rondelka i postaw na ogniu. Wsyp cukier waniliowy, cukier puder i podgrzewaj, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do wystudzenia. Namoczoną żelatynę podgrzej (uważaj, by jej nie zagotować), dodaj do masy truskawkowej i dokładnie wymieszaj.

Schłodzoną śmietanę ubij i dodaj do masy truskawkowej. Masę wymieszaj delikatnie szpatułką, a następnie wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj plasterkami owoców i listkami mięty.

 

nr22_4_ciasto321

Kawa wir mleka
Ołówek