Włoski deser tiramisu to klasyka ciast z kawą. Nawilżony kawą biszkopt oraz lekki krem zapewnią przyjemne orzeźwienie w gorące, czerwcowe popołudnia.
Składniki na biszkopt:
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki pszennej (tortowej),
¼ szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem:
6 żółtek,
3 białka,
500 g serka mascarpone,
3 łyżki likieru amaretto,
120 g cukru pudru.
Dodatkowo:
250 ml mocnego naparu kawy Woseba Espresso (bez fusów),
około 100 g okrągłych biszkoptów,
kakao do posypania.
Wykonanie:
Zaparzoną kawę odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę, białka oddziel od żółtek. W robocie kuchennym ubijaj na sztywno białka, stopniowo wsypując cukier. Na koniec dodawaj pojedynczo żółtka i ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Do masy jajecznej przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj wszystko przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170°C przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Następnie zostaw do wystudzenia. Później nożykiem oddziel boki biszkoptu od formy, a ciasto przekrój na pół, tworząc dwie warstwy. Do tiramisu wykorzystasz tylko spód biszkoptu. Drugą część odłóż na późniejsze wypieki.
Biszkopt nasącz wystudzoną kawą. Następnie wykonaj krem. W dużej misce ubijaj żółtka z połową cukru pudru na gładką, jasną masę. Następnie dodaj likier amaretto oraz stopniowo dokładaj serek mascarpone. Miksuj, aż do połączenia składników. W osobnej misce ubij białka z resztą cukru pudru na sztywną pianę. Na koniec ostrożnie połącz obie masy za pomocą szpatułki.
Nasączony biszkopt posmaruj mniej więcej połową kremu. Następnie, maczając w kawie okrągłe biszkopciki, wyłóż nimi wierz placka i przesyp niewielką ilością kakao. Rozsmaruj pozostały kremem i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprósz kakao.