Tarta gruszkowo-czekoladowa

Tarta gruszkowo-czekoladowa

Karmel idealnie pasuje do gruszek i karnawału. Słodki, jedwabisty i smakowity – zwiastuje najpiękniejsze doznania kulinarne. Nasza tarta gruszkowo-czekoladowa z nutą wanilii przyciągnie Wasze głodne spojrzenia…

Spód

  • 300 g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 120 g masła.

 

Nadzienie

  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 4-5 gruszek,
  • ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

Do podania: cukier puder

Wykonanie

W rondelku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj w miseczce z rozpuszczonym masłem. Powstałą masę przełóż do wysmarowanej masłem formy o średnicy 25 cm, dociskając do brzegów i dna naczynia. Wstaw do lodówki. Przygotuj nadzienie.

Gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, pokrój miąższ w drobną kostkę. Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj, aż zmieni kolor na złoto brązowy. Uważaj, by go nie przypalić. Wtedy wrzuć gruszki, dodaj wanilię i podgrzewaj chwilę, aż karmel oblepi owoce. Na ciasteczkowy spód wyłóż pokrojone oraz skarmelizowane gruszki. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę, a także masło, delikatnie mieszaj do połączenia składników. Lekko ostudź i wylej masę na gruszki. Schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Kawa wir mleka
Ołówek