Karmel idealnie pasuje do gruszek i karnawału. Słodki, jedwabisty i smakowity – zwiastuje najpiękniejsze doznania kulinarne. Nasza tarta gruszkowo-czekoladowa z nutą wanilii przyciągnie Wasze głodne spojrzenia…
Spód
Nadzienie
Do podania: cukier puder
Wykonanie
W rondelku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj w miseczce z rozpuszczonym masłem. Powstałą masę przełóż do wysmarowanej masłem formy o średnicy 25 cm, dociskając do brzegów i dna naczynia. Wstaw do lodówki. Przygotuj nadzienie.
Gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, pokrój miąższ w drobną kostkę. Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj, aż zmieni kolor na złoto brązowy. Uważaj, by go nie przypalić. Wtedy wrzuć gruszki, dodaj wanilię i podgrzewaj chwilę, aż karmel oblepi owoce. Na ciasteczkowy spód wyłóż pokrojone oraz skarmelizowane gruszki. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę, a także masło, delikatnie mieszaj do połączenia składników. Lekko ostudź i wylej masę na gruszki. Schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.