Aromatyczny strudel jabłkowy to deser na każdą okazję! Ciasto podajemy ciepłe, najlepiej z porcją lodów waniliowych i filiżanką gorącej kawy z mlekiem.
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
Wykonanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Zrób dołek, wlej rozpuszczone masło i mleko. Zagniataj, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na 30 minut.
Przygotuj farsz. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut, niech napęcznieją i trochę zmiękną. Orzechy włoskie niedbale posiekaj. Masło rozpuść w rondelku. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i potnij na cieniutkie plasterki. Do miski wrzuć jabłka, orzechy, odcedzone rodzynki, cynamon, cukier trzcinowy, całość wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto. Na stole rozłóż arkusz pergaminu, połóż ciasto i przykryj je drugim arkuszem. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (możliwie cienko, najlepiej na szerokość płaskiej formy do pieczenia). Posmaruj roztopionym masłem, oprósz tartą bułką i przenieś na płaską blaszkę.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Nadzienie rozłóż na środku ciasta, zostawiając marginesy tak, aby móc założyć krawędzie do środka, jak kopertę. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut. Gorący strudel posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.