Absolutny klasyk – każdy z Was musi spróbować kawy z kawiarki. Jej kształt zaprojektowany przez włoskich designerów urzeka. Jest jak skuter Vespa, Fiat 500 i wiele innych włoskich klasyków. Można jej używać latami, a kawa zawsze będzie pyszna!
A jak zrobić kawę w kawiarce? Przeczytajcie.
Składa się ona zawsze z trzech części – zbiornika na wodę, sitka i dzbanka.
Po 1. Wlej wodę do zbiorniczka, jednak pamiętaj o tym, by jej poziom nie przekroczył zaworku. To bardzo ważne, bo właśnie tędy wydostanie się nadmiar pary wodnej.
Po 2. Do sitka wsyp kawę – oczywiście musi być to kawa mielona. Czy zmielicie ją na krótko przed przyrządzeniem naparu, czy sięgniecie po uprzednio zmieloną, zależy od Was. Ważne, aby kawa zapełniła sitko w kawiarce. Nie uklepujemy jej w naczyniu, a jedynie wyrównujemy poziom – dzięki temu napar lepszy będzie w smaku.
Po 3. Zakręcamy kawiarkę i już jest gotowa do użytku!
Teraz czekamy. To najmilszy moment, kiedy aromat roznosi się powoli po mieszkaniu, a my z niecierpliwości przebieramy nogami. Coś słodkiego czeka już na talerzu, błogi zapach unosi się w powietrzu i już po kilku minutach kawa jest gotowa.
Ważne, aby kawiarkę postawić na niezbyt duży ogień, najlepiej idealnie dostosowany do średnicy samego naczynia (uważajcie też, by nie stopić plastikowej rączki).
Naczynie należy zdjąć z ognia już w momencie, kiedy kawiarka zaczyna wydawać odgłosy bulgotania – wtedy czym prędzej należy przerwać podgrzewanie, w innym wypadku kawa będzie miała przepalony smak. Nawet jeśli czujemy, że w dolnym pojemniku jest jeszcze resztka wody, należy natychmiast zgasić płomień, gdyż smak kawy będzie się od tego momentu znacznie się pogarszał.
Ekspresowo przelewamy kawę do filiżanek – i boski napar gotowy!
Kawiarki mają różne rozmiary i należy dobrać taki, jaki będzie idealny do waszych potrzeb. Do dużej kawiarki zawsze musimy wsypywać dużo kawy i wlać dużo wody, nie da się w niej zrobić jednego espresso. To bardzo ważna informacja dla kawowych laików. Powodzenia 🙂