Jeśli lubicie słone przekąski, to mamy dla Was ciekawą propozycję. Brioszka z pistacjami to doskonałe połączenie orzechów, soli i czekolady, które podkreśli smak Waszej kawy.
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta (oprócz masła) wrzuć do robota kuchennego i wyrabiaj przy użyciu haka. Następnie dodaj pokrojone masło i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na 10-12 h (najlepiej na noc). Ciasto w tym czasie powinno dobrze sfermentować i wyrosnąć. Następnego dnia wyciągnij je na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieć. Podsypując mąką, wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie być lepkie. Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm, przekrój wzdłuż na pół. Jedną część posyp pokrojoną czekoladą, solą oraz pistacjami, przykryj drugą częścią ciasta. Przełóż do wyłożonej papierem formy, przykryj przezroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny (lub tak długo, by podwoiło swoją objętość). Rozgrzej piekarnik do 175-180 st. C. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 20-25 minut, aż lekko się zarumieni.