Słona brioszka

Słona brioszka

Jeśli lubicie słone przekąski, to mamy dla Was ciekawą propozycję. Brioszka z pistacjami to doskonałe połączenie orzechów, soli i czekolady, które podkreśli smak Waszej kawy. 

 

Składniki

 

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 całe jajka,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 5 g soli,
  • 100 ml mleka,
  • 40 g cukru,
  • do posmarowania: 1 roztrzepane jajko.

 

Nadzienie:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej,
  • dwie garści posiekanych pistacji.

Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta (oprócz masła) wrzuć do robota kuchennego i wyrabiaj przy użyciu haka. Następnie dodaj pokrojone masło i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na 10-12 h (najlepiej na noc). Ciasto w tym czasie powinno dobrze sfermentować i wyrosnąć. Następnego dnia wyciągnij je na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieć. Podsypując mąką, wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie być lepkie. Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm, przekrój wzdłuż na pół. Jedną część posyp pokrojoną czekoladą, solą oraz pistacjami, przykryj drugą częścią ciasta. Przełóż do wyłożonej papierem formy, przykryj przezroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny (lub tak długo, by podwoiło swoją objętość). Rozgrzej piekarnik do 175-180 st. C. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 20-25 minut, aż lekko się zarumieni.

 

Kawa wir mleka
Ołówek