Semifreddo – mrożony deser

Semifreddo – mrożony deser

Semifreddo to po włosku „na pół zimne” – taki deser najbardziej będzie się nadawał „na pół ciepłe” dni:) Nie ma reguły, jak semifreddo ma wyglądać, ani nawet jak ma smakować. Wszystko co schłodzimy, będzie wynikiem ułańskiej fantazji, włoskiego polotu i wolnej amerykanki:) My stworzymy deser „na pół kawowy”!

Składniki:
250 ml śmietanki 30%,
100 g drobnego cukru do wypieków,
4 łyżeczki cukru waniliowego,
3 białka + 2 żółtka,
2 łyżki kawy instant, np. Woseba Unica (rozpuszczone w łyżce gorącej wody),
100 g ciasteczek deserowych (typu Digestive).

Przygotowanie
Ubij śmietankę i schowaj do lodówki. W osobnym naczyniu, w kąpieli wodnej (miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą) miksuj jajka z cukrem, aż do uzyskania błyszczącej masy. Następnie odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Po tym czasie dodaj schłodzoną kawę, chwilę miksuj. Bitą śmietanę wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Formę wyłóż folią, na dnie rozsyp drobno pokruszone ciasteczka, wylej 1/3 masy, znów posyp okruchami ciastek, powtórz czynność. Całość owiń folią i włóż do zamrażalnika na około 8 godzin. Podawaj pokrojone, posypane ciasteczkami. Kawowy deser idealny do deserowej kawy!

Kawa wir mleka
Ołówek