Praska francuska

Praska francuska

Praska francuska to obok kawiarki najpowszechniejsze urządzenie do alternatywnego parzenia kawy w domu. Jej ogromną zaletą jest spora ilość uzyskanego naparu. Sprawdza się idealnie w sytuacjach, gdy przygotowujemy kawę dla większego grona przyjaciół.

Praska francuska to urządzenie o bardzo prostej konstrukcji. Zbudowane jest zaledwie z dwóch elementów: wąskiego cylindra, wykonanego najczęściej ze szkła oraz pokrywki i tłoczka z drucianym filtrem. Niewielka ilość elementów oznacza, że utrzymanie urządzenia w czystości jest bardzo łatwe. Podobnie jak sam proces przygotowywania w nim kawy.

 

praska

Najpierw należy zagotować wodę w czajniku i pozostawić na około 30 sekund, aby jej temperatura nieco spadła (do ok. 92°C). W międzyczasie do urządzenia wsypujemy grubo zmielone ziarna (grubiej niż do kawiarki), w proporcji ok. 18 g kawy na 250 ml wody. Zalewamy kawę gorącą wodą i przykrywamy naczynie wieczkiem. Po upływie 4 minut powoli dociskamy tłok, by oddzielić fusy od naparu. Na koniec przelewamy napar do filiżanek.

Dzięki tej metodzie uzyskamy kawę mniej intensywną niż napar z kawiarki, ale wyrazistszą niż kawa zaparzona przy użyciu metod przelewowych (chemex, dripper, ekspres przelewowy). Konsystencja kawy oraz body będą przy tym pełniejsze niż napar przygotowany metodą filtracyjną. Kawa z praski fancuskiej pozwala delektować się zdecydowanym oraz pełnym smakiem. Jest zbliżona do tradycyjnej kawy zalewanej gorącą wodą, ale nie ma w niej fusów.

Zaletą praski francuskiej jest jej różnorodna pojemność. Na rynku dostępne są zarówno jednoosobowe tłoczki, jak i takie, które pozwalają przygotować napar dla całej rodziny.

Warto zmielić ziarna samodzielnie, wybierając wysokiej jakości kawę WOSEBA Arabica. Średnio palona mieszanka o łagodnym, słodkawym i lekko orzechowym smaku doskonale sprawdzi się w tej metodzie parzenia. Zasmakuje wszystkim, których zaprosicie na wspólną filiżankę w domu. Wypróbujcie sami! 🙂

praska2

Kawa wir mleka
Ołówek