Angielski paj (pie) to proste ciasto z owocami. Wymaga naprawdę minimum wysiłku i w parę chwil można przygotować smakowity podwieczorek dla całej rodziny. Doskonały paj możesz upiec z dowolnymi owocami i ulubionymi dodatkami: cynamonem, borówkami czy imbirem.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Wykonanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone masło, mleko oraz jajka i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą, a potem wstaw do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie przygotuj owocowy farsz. Jabłka i gruszki obierz, pokrój w kostkę o bokach 1-2 cm, przełóż do miski. Następnie dodaj borówki, cukier, ziarna wanilii, skórkę oraz sok z cytryny i wymieszaj.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyciągnij ciasto z lodówki. Odłóż ok. 1/3. Większą część rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wyłóż nim spód oraz boki tortownicy. Ciasto powinno wystawać poza jej rant. Spód placka obsyp tartą bułką (wchłonie nadmiar soku z owoców). Następnie wypełnij formę owocowym farszem. Później rozwałkuj resztę ciasta – przykryj nim owoce, zlepiając brzegi i zawijając je do wnętrza. Na środku zrób delikatne nacięcia, by nadmiar pary mógł swobodnie ulecieć. Na koniec posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-55 minut, aż ładnie się zarumieni. Zostaw do całkowitego wystygnięcia. Wygląda i smakuje znakomicie, szczególnie w towarzystwie ulubionych lodów!