Orzechowa fanaberia

Orzechowa fanaberia

To eleganckie ciasto nadaje się idealnie na rodzinne uroczystości. Jest sycące, aromatyczne i bardzo orzechowe…

Składniki:

Ciasto:
175 g miękkiego masła,
140 g cukru (drobnego trzcinowego),
3 jajka,
100 g mąki,
100 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki kardamonu,
¼ łyżeczki zmielonych goździków,
1 gruszka,
50 g orzechów włoskich,
50 g orzechów laskowych,
garść żurawiny.

grucha

Na wierzch:
1 gruszka,
50 g orzechów włoskich,
50 g orzechów laskowych,
garść żurawiny,
¼ łyżeczki kardamonu.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Wypiek:

Przygotuj “mąkę orzechową”. Wrzuć do blendera 100 g orzechów włoskich i szatkuj tak długo, aż uzyskasz drobny proszek. Pozostałe orzechy wrzuć na patelnię i lekko upraż. Następnie wystudź i ostrożnie (najwygodniej dużym nożem) pokrój niedbale na mniejsze kawałki. Gruszki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1-1,5 cm. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą masę. Następnie, ucierając, dodaj pozostałe jajka. Wsyp mąkę oraz dokładnie wymieszaj ciasto. Potem wsyp przygotowaną mąkę orzechową i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj połowę pokrojonej gruszki, połowę pokrojonych orzechów, garść żurawiny i delikatnie połącz składniki (nie miksuj).
Przełóż masę do tortownicy. Wierzch ciasta udekoruj resztą orzechów, gruszką i żurawiną, delikatnie wciskając palcami w masę. Na koniec posyp placek szczyptą kardamonu. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez godzinę. Po wyjęciu pozostaw na kilka minut w formie, po czym wystudź ciasto na kratce. Przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem!

grucha2

Kawa wir mleka
Ołówek