Mus kawowy

Mus kawowy

Jak mus to mus! Kawę zastąpić deserem, a deser musem – to będzie pyszne rozwiązanie. Puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Pobudza jak kawa i odpręża jak słodkie. Żeby go wykonać, trzeba poświęcić odrobinę czasu – ale warto!

Składniki (4 porcje):

200 g czekolady deserowej,
25 ml espresso (5 łyżek zaparzonej, mocnej kawy),
20 g masła,
2 łyżki brandy,
3 jajka (osobno białka i żółtka),
4 łyżki drobnego cukru,
szczypta soli,
130 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
szczypta cynamonu,
prażone płatki migdałów.

Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj alkohol, espresso, szczyptę cynamonu – składniki
muszą się ładnie połączyć.
Zmiksuj je razem z masłem, które powinno mieć temperaturę pokojową. W osobnym naczyniu ubij na sztywną masę białka ze szczyptą soli, następnie powoli dodawaj cukier. Część czekoladową dokładnie wymieszaj z żółtkami (dodawanymi stopniowo) oraz z połową masy białek, którą również dodawaj w trzech partiach. W innym naczyniu ubij kremówkę, następnie dokładaj ją powoli do partii czekoladowej i drugiej połowy masy z białek. Delikatnie wymieszaj – masa musi być bardzo puszysta. Rozłóż do miseczek, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu udekoruj prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Ważne: jajka należy dokładnie umyć i sparzyć przed przystąpieniem do pracy.

Kawa wir mleka
Ołówek