Monsunowa kawa – Indie

Monsunowa kawa – Indie

W Indiach przypadkiem wynaleziono kawę monsunową. Co kryje to ładne pojęcie? Oto cała historia: dawniej zielone ziarna kawowca (nieprażone) przewożone były żaglowcami. Podczas długiego rejsu wilgotne powietrze zmieniało wygląd i walory smakowe kawy. Ta, przy wyładunku, była już lekko żółta. Gdy przyszła epoka parowców i wraz z nią skrócił się czas dostawy, odbiorcy nadal domagali się kawy o podobnej barwie i smaku. Producenci wpadli wówczas na pomysł „monsunowania” ziaren kawy. Wystawia się je w porze monsunowej letniej (czerwiec-sierpień) na działanie wilgotnego klimatu. Wówczas kawa leżakuje na świeżym powietrzu, pod zadaszeniami. Następnie przesypuje się ją do worków i dalej wystawia na działanie wiatru monsunowego – aż do uzyskania pożądanych efektów. Proces taki trwa około 3 miesięcy.

KZM_nr12_4_indie3

Kawa wir mleka
Ołówek