Przedstawiamy Wam różowe oblicze ulubionego mazurka. Wielkanocny wypiek dekorujemy płatkami pachnących kwiatów. Zapytajcie koniecznie o suszone, jadalne kwiaty!
Składniki na ciasto:
Krem:
Do dekoracji: jadalne kwiaty.
Wykonanie
Przesianą mąkę, cukier puder, sól oraz mączkę migdałową rozsyp na blacie. Na środku zrób ręką niewielkie wgłębienie, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Następnie dużym nożem posiekaj wszystkie składniki. Później zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozgnieć i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Wytnij prostokąt o wymiarach blaszki (20 x 15 cm). Brzegi zawiń lekko do środka, tworząc rant, a ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wystudź.
Do miksera wrzuć cukier oraz masło i utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko oraz skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj ze skrobią, stopniowo dosypuj do masy, cały czas mieszając (aż do uzyskania jednolitej konsystencji). Gotowy krem rozsmaruj na cieście. Jadalne kwiaty porozkładaj na mazurku.