Maliny smakują najlepiej zrywane prosto z krzaka. Pierwsze większe zbiory zabieramy do kuchni, gdzie przygotujemy wilgotne, kakaowe ciasto przekładane lekkim kremem i owocami.
Składniki
Masa
Wykonanie
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalej gorącą wodą i zostaw do ostudzenia. Mąkę przesiej, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Roztrzepane jajka połącz z przestudzonym masłem, wlej kawę, dodaj kefir i wymieszaj. Następnie dodaj wymieszane suche składniki do mokrych i dokładnie połącz całą masę.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Wylej masę do formy i wstaw do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piecz przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto zostaw do wystudzenia i podziel na dwie warstwy.
Do śmietany dodaj cukier waniliowy, cukier puder i ubij na sztywno. Na koniec, miksując na mniejszych obrotach, wymieszaj z serkiem mascarpone.
Spód placka posmaruj połową masy, obłóż połową malin. Ułóż drugą warstwę ciasta, udekoruj kremem i resztą owoców. Smacznego;)