Włoski przepis na pyszny deser, który idealnie podkreśli nadchodzącą jesień. Zimne lody zatopione w gorącym espresso. Takie połączenie umili każde leniwe popołudnie. Można do nich dodać odrobinę amaretto, a zrobi się wtedy interesująco… My polecamy wariację z prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Przepis poniżej.
Składniki na dwie porcje:
2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych,
2 kawy espresso (polecamy Woseba Espresso),
płatki migdałów,
wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Gałki lodów umieść w filiżankach. Przygotuj espresso (jeśli nie korzystasz z ekspresu ciśnieniowego – na jedną porcję: łyżeczkę kawy łyżeczkę kawy Woseba Mocca Fix Gold zalej 30 ml gorącej wody. Napar wlej do filiżanek. Płatki migdałów zrumień na suchej patelni. Takimi płatkami i wiórkami kokosowymi posyp wyspę lodów w filiżance:) Smacznego!