Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka będą świetną przekąską w szkole i w pracy. Świetnie się też sprawdzą na wycieczce. Są przy tym zdrowe i pyyyyyszne! W smaku przypominają pierniczki.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej,
2/5 szklanki drobnego cukru trzcinowego,
80 ml oleju z pestek winogron,
45 ml roztopionego masła,
4-5 łyżek zimnej wody,
małe jajko,
szczypta soli morskiej,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz. Zagnieć ciasto – powinno być zwarte. Jeśli jest zbyt suche – dodaj kilka kropel wody. Uformuj kulę, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto ogrzej chwilę w dłoniach, następnie rozwałkuj na równy, cienki placek (ok. 4mm). Wykrawaj kształty.

Piecz w 180ºC przez około 10 minut, do nabrania złocistego koloru (bądź w pobliżu piekarnika, aby się za bardzo nie przyrumieniły). Wyjmij, ostudź i chrup! Kruche ciasteczka doskonale smakują w duecie z kawą WOSEBA Velluto.

Kawa wir mleka
Ołówek