Kawowy sernik

Kawowy sernik

Tego przepisu nie sposób zapomnieć. Prostota i elegancja idą w parze ze słodyczą i zdecydowanym aromatem kawy.  

Spód sernika:
140 g ciastek pełnoziarnistych,
50 g masła (roztopionego),
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej WOSEBA Velluto.

Kawę wymieszaj z rozpuszczonym masłem, następnie dodaj pokruszone na drobne kawałki ciastka. Całość wymieszaj. Wszystkie składniki miksuj, aż do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę z ciastek i wyrównaj. Formę z zewnątrz dokładnie owiń folią aluminiową, ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego,
4 duże jajka,
50 g masła,
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru,
125 ml śmietanki 36%,
4 łyżki kakao,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej WOSEBA Velluto
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
50-70 ml likieru kawowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej kawę, potem ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodaj twaróg i wymieszaj mikserem. Potem dodawaj stopniowo jajka, miksując całość do połączenia się składników. Do masy serowej wlej przestudzoną kremówkę, (likier kawowy, jeśli używasz), przesiej kakao i mąkę. Następnie krótko miksuj. Masę umieść w tortownicy.

Wypiek:
Uszczelnioną formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Następnie uzupełnij naczynie gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piecz przez godzinę w 180ºC. Gotowy sernik zostaw do powolnego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wstaw go na noc do lodówki. Następnego dnia zaproś gości 🙂

nr16_w1_sernik2

Kawa wir mleka
Ołówek