Kawowy mazurek

Kawowy mazurek

Zbliża się okres świąteczny, dlatego warto pomyśleć o przepisach na tradycyjne, wielkanocne wypieki. Nasz mazurek będzie oczywiście z kawową nutą i bakaliowo-orzechową posypką.

Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej,
80 g mąki migdałowej,
50 g cukru pudru,
1 jajko,
szczypta soli,
100 g masła, pokrojonego w kostkę.

 

szoko

Składniki na krem:
200 g mlecznej czekolady,
30 g masła,
120 ml śmietanki 30-36%,
1 łyżeczka amaretto,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (Woseba Mocca Fix Gold).

Do dekoracji:
Na wystudzone ciasto przelej kawowy krem i udekoruj ulubionymi bakaliami, a także orzechami.

bakalie Wypiek:
Przesianą mąkę, cukier puder, sól oraz mączkę migdałową rozsyp na blacie. Na środku zrób ręką niewielkie wgłębienie, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Następnie dużym nożem posiekaj wszystkie składniki. Później zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto rozgnieć i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Wytnij prostokąt o wymiarach blaszki (20 x 15 cm). Brzegi zawiń lekko do środka tworząc rant, a ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Przygotuj kawowy krem. W rondelku zagotuj śmietankę. Zdejmij z ognia, dodaj amaretto, kawę oraz pokrojoną czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na wystudzone ciasto przelej kawowy krem i udekoruj ulubionymi bakaliami i orzechami.nr19_3_przepis2

Kawa wir mleka
Ołówek