Kawowo-miętowy koktajl

Kawowo-miętowy koktajl

Ten przepis nadaje się zarówno na popołudniową sjestę, jak i wieczornego drinka. Wystarczy shaker i odrobina pracy, a „zatrzęsie” Wami orzeźwiający kawowo-miętowy smak! 

Składniki

  • łyżka drobnego cukru trzcinowego,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kostek lodu,
  • 40-50 ml kawy,
  • łyżka bourbona (lub więcej, do smaku),
  • woda gazowana.

Wykonanie

Listki mięty rozetrzyj z cukrem w moździerzu. Przygotuj mocny kawowy napar np. w kawiarce (doskonale nadaje się tutaj również kawa przygotowana metodą cold brew). Przełóż miętowy cukier do ręcznego shakera, dodaj kawę, kilka kostek lodu oraz bourbona. Wymieszaj wszystko energicznie potrząsając shakerem, przelej do szklanki i uzupełnij odrobiną wody gazowanej. W zależności od własnych preferencji możesz dodać więcej wody lub… bourbona 😉

Kawa wir mleka
Ołówek