Kawowe mity

Kawowe mity

W przeszłości przypisywano kawie magiczne pochodzenie oraz tajemnicze właściwości, które czasami budziły opór i lęk. Mimo postępu nauki również dzisiaj mitów temat kawy wcale nie brakuje.

Wiele z nich dotyczy faktów historycznych oraz zawartej w kawie kofeiny. Na co dzień w Internecie rozprzestrzenia się sporo nieprawdziwych, a nieprostowanych, informacji na ten temat. Wszyscy więc wpadamy, co jakiś czas, w pułapkę dezinformacji.

nr19_magia2

Spotykamy się na przykład z przekonaniem, że Włochy są ojczyzną kawy i rosną tam najlepsze jej gatunki. Jest to oczywiście nieprawdą, gdyż na Półwyspie Apenińskim nie ma odpowiednich warunków do jej uprawy. Prawdopodobnie źródłem tego przekonania jest fakt, że kawa we Włoszech ma bardzo długą tradycję. Obrazy sączących cappuccino lub pijących espresso mieszkańców Włoch tak silnie wpływają na wyobraźnię wielu osób, że wyobrażają oni sobie południe Włoch jako krainę porośniętą krzewami kawowca.
Caffè caldo in tazza con chicchi di caffè

Włoskie espresso (czasami wymawiane w Polsce błędnie jako ‘ekspreso’) bardzo powszechnie  kojarzone jest z solidną porcją kofeiny. Warto wiedzieć, że przygotowując espresso, otrzymujemy w efekcie esencjonalny napój o pełnym aromacie, lecz o stosunkowo niewielkiej zawartości kofeiny. Wszystko za sprawą ekspresów ciśnieniowych, w których przygotowuje się napar. Kofeina wydziela się bowiem podczas kontaktu kawy z wodą, a w przypadku przygotowywania espresso w ekspresach ciśnieniowych trwa to bardzo krótko (do 25 sekund). Duże znaczenie ma również ilość spożywanego naparu – espresso to jedynie 30 ml płynu. Zawartość kofeiny w ziarnach bywa różna, ale nie zmienia to faktu, że taka porcja kawy nie każdemu może wystarczyć na cały dzień 😉

ziarna-kawy

Kolor ziaren jest również źródłem nieporozumień, gdyż wiele osób zakłada, że ciemniejsza barwa ziaren oznacza większą dawkę kofeiny. Nie jest to prawda, gdyż stopień wypalenia ziaren nie wpływa na jej zawartość w naparze. Dłuższe, czyli ciemniejsze palenie, skutkuje większym stopniem karmelizacji ziaren, w efekcie czego otrzymujemy kawę intensywniejszą w smaku. Esencjonalność napoju, tak jak w przypadku espresso, nie wiąże się jednak z ilością zawartej w niej kofeiny.

Nieporozumienia dotyczące kawy będą nam pewnie towarzyszyć jeszcze przez długie lata. Warto jednak szukać sprawdzonych informacji i weryfikować wiedzę na każdym kroku. Najlepiej przy każdej wspólnie wypijanej filiżance.

A Ty, co wiesz o swojej kawie?

Kawa wir mleka
Ołówek