Kawiarka

Kawiarka

Kawa przygotowywana w kawiarce, czyli niskociśnieniowym ekspresie, to prawdopodobnie najpowszechniejsza z alternatywnych metod parzenia małej czarnej w domu. Na czym polega sekret jej popularności?

Kawiarka składa się z 3 elementów: zbiorniczka na wodę z zaworkiem bezpieczeństwa, sitka w kształcie lejka oraz czajniczka z kominem, pokrywką i uchwytem. Urządzenie to funkcjonuje również po innymi nazwami, jak kupres, kafetiera czy makinetka. Ostatnie określenie wskazuje wyraźnie na rodowód urządzenia. Słowo makinetka pochodzi z włoskiego macchinetta del caffe, które oznacza właśnie ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy.

 

czajnik-czesci

Sposób przygotowywania naparu w kawiarce jest nieskomplikowany. Najpierw należy wlać wodę do zbiorniczka, ale tylko do poziomu poniżej zaworka bezpieczeństwa. Najlepiej użyć przefiltrowanej, zimnej lub podgrzanej wody (wyższa temperatura wody skraca czas parzenia naparu). Następnie wypełnić sitko kawą aż po sam brzeg i lekko wygładzić, lecz nie ubijać. Stopień zmielenia ziaren jest ważny, gdyż do kawiarki należy stosować kawę zmieloną średnio grubo. Zbyt drobne mielenie lub ubijanie kawy może spowodować zapchanie sitka. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa sprawi, że woda zbyt szybko przepłynie przez urządzenie i napar będzie słaby oraz niesmaczny.

Na koniec należy dokręcić górną część, postawić na palniku, a potem podgrzewać, aż do momentu, gdy czajniczek wypełni się płynem i usłyszymy syczenie. Wtedy trzeba natychmiast zestawić urządzenie z ognia i rozlać kawę do filiżanek.

robienie-kawy

Zasada działania kawiarki opiera się na powstawaniu w podgrzewanym zbiorniczku ciśnienia, które wypycha wodę ku górze w kierunku sitka z kawą. Woda przesącza się przez zmielone ziarna i napotykając ujście w kominie, przelewa się do górnego zbiornika. Ciśnienie, jakie powstaje w urządzeniu wynosi ok 1,5 bara. Dzięki specjalnemu zaworkowi metoda jest całkowicie bezpieczna.

Popularność kawiarki wynika z utylitarności tego urządzenia, które jest niedrogie i proste w obsłudze. Możemy dzięki niej zaparzyć napar aromatyczny oraz intensywny, zbliżony do espresso przygotowanego w ekspresie wysokociśnieniowym. Jeśli więc mamy ochotę na esencjonalny napar, a przy tym chcemy poczuć się, jak w słonecznej Toskanii, warto zaparzyć kawę w makinetce. Do tej metody rekomendujemy kawę Woseba Espresso, która wyróżnia się dobrze zbalansowanym smakiem i bogactwem aromatów kwiatowo-owocowych.

Fotolia_105015100_Subscription_Monthly_M

Kawa wir mleka
Ołówek