Kawa – poezja, Malezja

Kawa – poezja, Malezja

Kraj o zbliżonej powierzchni do Polski, po którym hasają pantery mgliste, tapiry i gibony. Niesamowita przyroda i „chamska” kawa. Tak tak, zadziwiające miejsce. To właśnie tam można zamówić w kawiarni – kopi Cham, czyli kawę z domieszką herbaty i mleka skondensowanego. Co ciekawe, w Malezji najbardziej popularną jest kawa rozpuszczalna, mimo że w innych krajach azjatyckich prym wiedzie kawa mielona. Zamówienie zwykłej „małej czarnej”, bez żadnych dodatków, jest nieco problematyczne. Jako że spożywania kawy bez cukru w tej części Azji się nie zaleca – zamówiona kawa prawie zawsze będzie diabelsko słodka. Poniżej przewodnik po rodzajach kaw.

  • Kopi – czarna kawa ze słodzonym mleczkiem skondensowanym.
  • Kopi C – czarna kawa z odparowanym mlekiem i cukrem.
  • Kopi O – czarna kawa z cukrem.
  • Kopi Cham – czarna kawa z herbatą i słodzonym mleczkiem skondensowanym.
  • Kopi o kosong – czarna kawa (uwaga!) bez cukru.

Chociaż wszędobylski cukier dla słodkolubnych to poezja smaku, dla wielu jest niezłym utrapieniem. Tęsknota za kawową goryczką rozpali chęć powrotu do kraju. Prawdziwe jest przysłowie: „wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej” – najlepiej smakuje kawa 🙂 To właśnie tu możecie cieszyć się kawą z mleczkiem (bez nadmiernego słodzenia!) 🙂

KZM_nr12_4_malezja2

Kawa wir mleka
Ołówek