Gallette z owocami

Gallette z owocami

Jest słodka i pełna smaków wczesnego lata… Ciastka migdałowe dodają jej przyjemnej chrupkości. Podana z waniliowymi lodami to prawdziwa rozpusta! Na powitanie czerwca przygotuj tartę z truskawkami.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

Farsz:

  • 55 g ciastek typu amaretti,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • 2 łyżki tartej bułki (lub kaszy manny),
  • 80 g cukru,
  • 250 g truskawek, pokrojonych w plasterki.
    Dodatkowo: rozkłócone jajko do posmarowania, cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, proszek, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz ocet. Wszystkie składniki siekaj dużym nożem, aż do ich połączenia. Zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, do schłodzenia, na ok. godzinę.

W tym czasie obierz truskawki z szypułek i pokrój w plasterki. Ciastka Amaretti rozkrusz na mniejsze kawałki. Wyłóż papierem do pieczenia płaską blaszkę.

Schłodzone ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj okrąg o grubości ok. 4-5 milimetrów. Tak przygotowane ciasto umieść na blaszce, posyp tartą bułką w miejscu, w którym będziesz układać farsz, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Następnie porozkładaj truskawki, posyp cukrem, cynamonem, skórką pomarańczy i okruszkami amaretti. Na koniec zawiń brzeg ciasta do środka, zlepiając jego fragmenty, aby podczas pieczenia się nie otworzyło. Tak przygotowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180˚C. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.v

Kawa wir mleka
Ołówek