Jest słodka i pełna smaków wczesnego lata… Ciastka migdałowe dodają jej przyjemnej chrupkości. Podana z waniliowymi lodami to prawdziwa rozpusta! Na powitanie czerwca przygotuj tartę z truskawkami.
Składniki na ciasto:
Farsz:
Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, proszek, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz ocet. Wszystkie składniki siekaj dużym nożem, aż do ich połączenia. Zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, do schłodzenia, na ok. godzinę.
W tym czasie obierz truskawki z szypułek i pokrój w plasterki. Ciastka Amaretti rozkrusz na mniejsze kawałki. Wyłóż papierem do pieczenia płaską blaszkę.
Schłodzone ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj okrąg o grubości ok. 4-5 milimetrów. Tak przygotowane ciasto umieść na blaszce, posyp tartą bułką w miejscu, w którym będziesz układać farsz, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Następnie porozkładaj truskawki, posyp cukrem, cynamonem, skórką pomarańczy i okruszkami amaretti. Na koniec zawiń brzeg ciasta do środka, zlepiając jego fragmenty, aby podczas pieczenia się nie otworzyło. Tak przygotowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180˚C. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.v